Prima pagină D:News

Teoria planetara trece printr-o revolutie

Redactia Descopera.ro | 04.15.2010 | ● Vizualizări: 238
Teoria planetara trece printr-o revolutie     exoplaneta, stea, telescop, jupiter + zoom
Galerie foto (1)

Miscarea retrograda a planetelor extrasolare poate fi explicata printr-un proces durat milioane de ani, care implica planete tinere calde si complexele interactiuni gravitationale cu stele si planete.

Observarea a sase planete extrasolare permite dezmintirea uneia dintre paradigmele fundamentale ale actualei teorii planetare: acestea orbiteaza in sens invers rotatiei stelei-gazda, contrar la ceea ce se observa in sistemul solar. Anuntul a fost facut in cadrul Congresului National de Astronomie din Marea Britanie, care se desfasoara in aceste zile la Glasgow, Scotia.

Dupa identificarea a noua noi exoplanete cu Wide Angle Search for Planets (WASP), pentru confirmarea descoperirilor si caracterizarea exoplanetelor in faza de tranzit, un grup international de astronomi de la Universitatea Queen din Belfast, Universitatile Keele, Leicester si St Andrews, Universitatea Open, Grupul Isaac Newton din La Palma si Intitutul de Astrofizica din Insulele Canare, a utilizat spectrograful HARPS montat pe telescopul de 3,6 metri al European Southern Observatory din La Silla, Chile, alaturi de datele provenite de la telescopul elvetian Euler si alte telescoape.

In mod surprinzator, cand astronomii au combinat noile date cu cele vechi, au descoperit ca peste jumatate din toti "Jupiterii calzi" studiati au orbite prost aliniate fata de axa de rotatie a stelelor care-i gazduiesc; de asemenea, s-a mai aflat si ca sase exoplanete, din care doua reprezinta sunt nou descoperite, au o miscare retrograda: cu alte cuvinte se misca in directia gresita fata de rotatia stelei.

In cei 15 ani trecuti de la descoperirea acestor planete tinere calde, originea lor a ramas un mister. Ele sunt dotate cu masa asemanatoare sau superioara celei lui Jupiter, dar orbiteaza la distanta mica de stelele lor. Se considera ca nucleele planetelor gigantice s-ar fi format dintr-un amestec de particule de roca si gheata, aflate doar la marginile sistemelor planetare. Asa-numitii "Jupiteri fierbinti" trebuie sa se fi format foarte departe de steaua lor, migrand catre interior pentru a orbita mult mai apropiat de stelele "mama".
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: exoplaneta | stea | telescop | jupiter