Prima pagină D:News

Amfore vechi de doua milenii au fost descoperite in Marea Mediterana

Redactia Descopera.ro | 04.16.2010 | ● Vizualizări: 268
Amfore vechi de doua milenii au fost descoperite in Marea Mediterana     arheologie, amfora, nava, corabie, galera, ceramica, radioactiv, grec, roman + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de cercetari subacvatice, care cauta epavele unor nave actuale, a descoperit, pe fundul marii, un adevarat depozit de vase ceramice antice.

Echipajul unui vas apartinand companiei scotiene Hallin Marine International a dat peste incarcatura de amfore in timp ce studia fundul Marii Mediterane, in largul coastelor Italiei, in cautarea unor epave recente. Cu ajutorul unui vehicul subacvatic de cercetare, telecomandat, compania incerca sa localizeze vasele scufundate in ultimele doua decenii, pentru a recupera materiale radioactive.

La adancimea de 50 de metri au gasit, insa, ramasitele unei nave cu mult mai vechi - o galera antica, scufundata in urma cu mii de ani.

Incarcatura corabiei cuprindea numeroase vase de ceramica - amfore - vechi de cca. 2000 de ani si care continusera, dupa parerea specilistilor, ulei.

Echipajul a reusit sa recupereze cinci vase intacte, care au ajuns in posesia muzeului de arheologie din Paestum, o straveche localitate greco-romana din nordul Italiei.
Dar, dupa declaratiile membrilor echipajului, pe fundul marii ar mai putea fi inca sute de amfore asemanatoare.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: