Prima pagină D:News

Curatenia de primavara pe Everest

Redactia Descopera.ro | 04.20.2010 | ● Vizualizări: 136
Curatenia de primavara pe Everest     sport, alpinism, Everest, ascensiune, curtenie, gunoi, deseu + zoom
Galerie foto (1)

Douazeci de alpinisti nepalezi vor urca pe Muntele Everest pentru a aduna deseuri, dintr-o zona care nu a mai fost curatata niciodata pana in prezent.

Desi mai multe echipe de alpinisti au intreprins actiuni de curatare a versantilor muntelui, nici una nu s-a aventurat pana acum sa curete asa-numita zona a mortii - cea aflata la peste 8000 de metri altitudine - extrem de periculoasa datorita terenului foarte acidentat si lipsei de oxigen.

Membrii echipei Extreme Everest Expedition 2010 spera sa aduca jos cel putin 2000 kg de deseuri (butelii goale de oxigen, corturi deteriorate, bidoane si unelte pentru ascensiune), lasate in urma de multi dintre cei cca. 4000 alpinisti care au urcat pe munte pana in prezent.

Deseurile zac pe munte de decenii, unele datand inca de pe vremea lui Edmund Hillary, primul om care a escaladat Everestul (1953).

Printre sarcinile expeditiei se numara si aducerea in tabara de baza a corpului neinsufletit al unui alpinist elvetian, care a decedat in cursul ascensiunii, in anul 2008.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: