Prima pagină D:News

Cenusa toxica pune in primejdie viata animalelor din Islanda

Redactia Descopera.ro | 04.21.2010 | ● Vizualizări: 107
Cenusa toxica pune in primejdie viata animalelor din Islanda     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Crescatorii de animale din sudul Islandei s-au angajat cu toate fortele in protejarea necuvantatoarelor din fermele lor, prin incercari febrile de a preveni otravirea acestora cu praful toxic al recentei eruptii vulcanice din Eyjafjallajoekull.

Animalele risca sa fie intoxicate cu florura daca inhaleaza sau ingereaza cenusa din atmosfera, fapt care le-ar provoca hemoragii interne, distrugerea sistemului osos si caderea dintilor. Ca atare, oile, vitele si caii au fost bagate la adapost, mai ales in locurile unde totul a fost invaluit intr-un strat de cenusa gros de 10 centimetri. Iazurile s-au transformat in mlastini cu aspect de ciment umed iar pasarile au avut probleme serioase in a-si lua zborul, deoarece aripile lor au fost ingreunate de depunerile vulcanice.

Sambata, fermierii s-au unit si au pornit cu masinile in cautarea a sute de cai islandezi, care s-au panicat si s-au pierdut in norii de cenusa care au transformat ziua in noapte. Florura pe care animalele ar putea-o inspira sau inghiti, creeaza acid in stomacurile sau plamanii lor, perforand intestine si tesuturi si cauzand hemoragii. De asemenea, se combina cu calciul din sange si dupa o expunere consistenta pe o perioada de cateva zile face oasele fragile, cauzand si pierderea danturii. "Tot ce am putut face mai bun a fost sa le bagam in hambare, sa blocam toate ferestrele si sa le aducem hrana si apa curate, cat timp pamantul este contaminat", declara un fermier din regiunile afectate.

Sursa: BBC

CITESTE SI:DESCOPERA lumea in care traiesti:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI