Prima pagină D:News

Trei tinere palestiniene au inventat un baston hi-tech pentru nevazatori

Redactia Descopera.ro | 04.28.2010 | ● Vizualizări: 342
Trei tinere palestiniene au inventat un baston hi-tech pentru nevazatori     tehnologie, infrarosu, senzor, baston, nevazator, orb, ochi, vaz + zoom
Galerie foto (1)

Cele trei fete au castigat o excursie la un prestigios targ de stiinta din SUA, ca premiu pentru inventia lor: un baston prevazut cu senzori in infrarosu, capabil sa-l avertizeze pe purtatorul sau la aparitia unor obstacole sau a pericolului de a calca in gol.

Ideea ii apartine tinerei Asil Abu Lil, in varsta de 14 ani. Timp de multi ani, aceasta i-a vazut pe unchiul si matusa ei, nevazatori, chinuindu-se sa se descurce pe trotuarele, pantele si treptele din Nablus, un orasel din Cisiordania.

Asil Abu Lil, impreuna cu doua dintre colegele ei de clasa, a proiectat si construit bastonul in cadrul unui proiect scolar.

Confectionat din piese adunate de la mai multe magazine de electronice, bastonul este prevazut cu doi senzori in infrarosu: unul in partea anteriora, altul chiar in varf; acestia detecteaza denivelari ale terenului, alertandu-l pe nevazator la aparitia unei gropi sau a unei trepte.

Desi diverse tipuri de bastoane cu senzori existau inca din anii 1970, proiectul fetelor este superior prin faptul ca poate detecta si denivelarile de la nivelul solului.

Datorita proiectului lor, care a castigat competitia cu alte cateva zeci de proiecte din Cisiordania, cele trei tinere vor participa la targul stiintific pentru tineret Intel Corporation, care va avea loc in luna mai, in SUA.

Aici, elevi si studenti din 50 de tari vor concura pentru marele premiu, in valoare de 75.000 USD.

Sursa: CBC

CITESTE SI:

DESCOPERA TRAVEL. Descopera lumea in care traiesti!