Prima pagină D:News

Testosteronul nu te face "macho"

Redactia Descopera.ro | 04.30.2010 | ● Vizualizări: 1421
Testosteronul nu te face macho     testosteron, estrogen, creier, mascul + zoom
Galerie foto (1)

Biologii de la Universitatea California din San Francisco au descoperit ca ca testosteronul nu reprezinta un factor esential pentru masculinizarea circuitelor cerebrale.

Testosteronul si estrogenii au un rol esential in organizarea si activarea schemelor comportamentale specifice fiecarui sex in parte la toate animalele care se reproduc sexual. Testosteronul activeaza direct receptorii androgeni in tesuturile-tinta, precum muschii. Estrogenii, produsi in principal de ovare, sunt detectabili intr-o cantitate extrem de mica in sangele masculilor din majoritatea speciilor, dar tot la masculi, testosteronul poate fi convertit in estrogen la nivel cerebral; si tocmai acest estrogen derivat din testosteron s-a demonstrat implicat in controlul multor comportamente masculine.

Acum insa, un studiu realizat de biologii de la Universitatea California din San Francisco a clarificat anumite etape fundamentale ale acestui proces, aratand ca testosteronul nu reprezinta un factor esential pentru masculinizarea circuitelor cerebrale. "Se stia ca testosteronul si estrogenii sunt esentiali pentru comportamentele masculine tipice la multe specii de vertebrate. Dar modul cum acesti doi hormoni interactioneaza pentru a controla masculinizarea creierului si a comportamentului nu era inca determinat", a comentat Nirao M. Shah, unul dintre autorii articolului pe aceasta tema, aparut in revista "Neuron".

Coroborate studiilor precedente, descoperirile oamenilor de stiinta americani sugereaza un model de control al schemelor comportamentale masculine in care estrogenul masculinizeaza circuitele nervoase pentru imperechere, lupta si marcarea teritoriului, in timp ce testosteronul si estrogenul genereaza tipicele niveluri masculine ale acestor comportamente.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: