Prima pagină D:News

Cine ucide vrabiile - ulii, pesticidele sau celularele?

Redactia Descopera.ro | 04.30.2010 | ● Vizualizări: 421
Cine ucide vrabiile - ulii, pesticidele sau celularele?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Populatia de vrabii din Marea Britanie a scazut atat de mult incat specialistii nu mai stiu inca cine este de vina. Mai multe studii de teren vin cu rezultate contradictorii, vinovatii fiind, pe rand, ulii pasarari, pesticidele sau chiar folosirea telefoanelor mobile. Dezbaterile continua si in prezent.

Conform unuia dintre rapoarte, ulii pasarari (Accipiter nisus) sunt vinovati de scaderea cu pana la 65% a populatiilor de vrabii, incepand cu anii 1970, pana in prezent. Vrabiile si pasarile cantatoare de talie mica sunt principalele prazi ale acestui vanator indraznet si eficient. Cu toate acestea, o parte a ornitologilor considera aceasta cauza drept una absurda, deoarece vrabiile sunt prazile naturale ale uliilor pasarari de milioane de ani, fara ca acestea sa dispara vreodata in istorie din cauza lor.

In plus, ulii pasarari erau pe cale sa dispara, ei insisi, in Regatul Unit, in preajma anilor 1950, cand utilizarea pesticidelor organoclorine in genul DTT-ului a dus la scaderea drastica a numarului populatiilor tuturor pasarilor de prada. Odata cu interzicerea DTT-ului in anii '70, populatia uliilor pasarari a crescut de 4 ori pana in prezent.

Organizatiile de protectie a pasarilor, precum prestigioasa RSPB, declara, de asemenea, ca nu exista nicio evidenta care sa confirme ca vrabiile dispar din cauza cresterii numarului uliilor. In schimb, in opinia lor, vina o poarta schimbarile majore din agricultura. Adoptarea culturilor de toamna in locul celor de primavara, pierderea locurilor de iernat si folosirea pesticidelor selective. Alta cauza luata in considerare este cea legata de cresterea numarului de pisici vagaboande care distrug cuiburile vrabiilor, mancand puii si ouale. Ultima cauza vizeaza folosirea excesiva a telefoanelor mobile, ale caror statii de emisie de pe cladiri deregleaza comportamentul normal al vrabiilor.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: