Prima pagină D:News

Prima nava spatiala care va naviga in spatiu cu energie solara

Redactia Descopera.ro | 05.03.2010 | ● Vizualizări: 487
Prima nava spatiala care va naviga in spatiu cu energie solara      no tags + zoom
Galerie foto (1)

A fost botezata Ikaros, dupa personajul din mitologia greaca, dar si acronim al “Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of the Sun”. Proiectata de cercetatorii de la JAXA (agentia spatiala japoneza), care spera ca aceasta va avea totusi un mai mare succes decat temerarul ei predecesor, naveta va fi lansata pe orbita pe 18 mai, de la centrul nipon aflat pe insula Tanegashima.

Naveta spatiala, care a costat circa 13 milioane de euro, va fi transportata in spatiu de o racheta. Odata depasita orbita terestra, Ikaros se va desprinde de racheta si va incepe sa acumuleze energie gratie panourilor solare care-i acopera suprafata. La fel cum o barca utilizeaza energia vantului pentru a naviga pe mare, la fel si Ikaros se va folosi de energia soarelui pentru a zbura. Si daca totul va merge conform planurilor oamenilor de stiinta, care vor ghida traseul navetei de pe Pamant, Ikaros isi va duce la bun sfarsit calatoria in jurul planetei Venus.

Desi NASA a abandonat acest tip de tehnologie, considerand-o ineficienta, in opinia cercetatorilor japonezi, aceasta noua misiune ar putea revolutiona calatoriile in spatiu. "Este vorba despre o tehnologie hibrid care utilizeaza energia electrica si presiunea si va permite realizarea unor lungi calatorii interplanetare fara carburant, utilizand exclusiv energia soarelui", a declarat Yuichi Tsuda, de la JAXA.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: