Prima pagină D:News

O noua si ciudata specie de meduza

Redactia Descopera.ro | 05.10.2010 | ● Vizualizări: 326
O noua si ciudata specie de meduza     zoologie, biologie, meduza, specie, gen, familie, gonada + zoom
Galerie foto (1)

In apele Australiei a fost descoperita o meduza diferita de toate speciile din acest grup cunoscute oamenilor de stiinta.

Avand forma unor "farfurii zburatoare", aceste meduze au caracteristic faptul ca gonadele - glandele sexuale, care produc spermatozoizii, respectiv ovulele - sunt situate extern, fiind asezate intr-o adancitura aflata pe partea superioara a corpului - o trasatura unica printre cele aproximativ 3000 de specii de meduze cunoscute pana in prezent.

Noua specie a primit numele de Csiromedusa medeopolis, pentru a aminti de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), organizatie stiintifica australiana care sprijina cercetarile din cadrul unui vast program de studiu al vietuitoarelor marine, Census of Marine life, cu durata de 10 ani.

Specia a fost descrisa si denumita de Lisa-Ann Gershwin, specialist in cadrul institutiei Queen Victoria Museum and Art Gallery, din Launceston, Australia.Exemplare ale acestei meduze au fost colectate in urma cu opt ani in apele salmastre ale unui rau din insula Tasmania, dar abia acum oamenii de stiinta s-au convins ca au de-a face nu doar cu o specie noua, ci si cu un gen nou si o intreaga familie noua. Specia Csiromedusa medeopolis e atat de diferita de toate celelalte specii de meduze, incat, in cadrul grupului, a fost nevoie de stabilirea unei noi familii: Csiromedusidae.

Inofensiva pentru om, meduza este una dintre cele mai mici specii cunoscute pana in prezent: exemplarele colectate au 1,5-2 mm diametru.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI