Prima pagină D:News

Capacitatile cognitive si gusturile alimentare

Redactia Descopera.ro | 05.13.2010 | ● Vizualizări: 223
Capacitatile cognitive si gusturile alimentare     capacitati cognitive, dementa, creier, aliment + zoom
Galerie foto (1)

In dementa semantica, boala care duce la pierderea capacitatii de a intelege semnificatia cuvintelor, este afectat si simtul gustului.

In unele patologii neuro-degenerative, specialistii observa adeseori manifestarea unor comportamente bizare la cei afectati. La bolnavii de dementa semantica, o boala degenerativa care ataca lobii temporali ai creierului si este caracterizata de o grava pierdere a capacitatii de a intelege semnificatia cuvintelor, se mai observa si dezvoltarea unei preferinte pentru mancarurile sau combinatiile de gusturi neobisnuite.
Un studiu condus de Katherine Piwnica-Worms de la Washington University din St Louis, Missouri, si Jason Warren de la University College din Londra, a scos la iveala faptul ca acest comportament este legat de pierderea semnificatiei gusturilor.

Cercetatorii au testat capacitatea acestor bolnavi de a deosebi si identifica gusturi, confruntand-o cu cea a unui grup de control, alcatuit din persoane de aceeasi varsta si formatie culturala. Potrivit unui articol aparut in revista de specialitate "Cortex", din examenul rezultatelor testelor a reiesit ca pacientii cu dementa semantica erau perfect capabili sa deosebeasca gusturi diferite si sa indice daca gaseau placute sau neplacute anumite combinatii alimentare; totusi, ei dadeau dovada de mari dificultati in a identifica fiecare gust in parte sau a evalua in mod corect gusturi precum cel de vanilie sau de muraturi.

Acest studiu furnizeaza prima dovada directa ca si semnificatia gusturilor alimentare este afectata de dementa, o boala care compromite capacitatile cognitive in totalitate.


Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI