Prima pagină D:News

In curand, vom cauta metale rare in gropile de gunoi

Redactia Descopera.ro | 05.23.2010 | ● Vizualizări: 704
In curand, vom cauta metale rare in gropile de gunoi     tehnologie, ecologie, mediu, reciclare, metal, telefon, indiu, deseu, zacamant, mina + zoom
Galerie foto (1)

Stocul de metale rare lasat de mama-natura este pe cale sa se termine, anunta specialistii, care afirma ca, peste cateva decenii, vom fi nevoiti sa obtinem aceste substante pretioase exclusiv prin reciclarea lor din milioanele de tone de deseuri de echipamente electronice existente.

Ruteniu, indiu, telur, seleniu, galiu, neodym si altele - sunt metale de care, peste putina vreme, omenirea va incepe sa duca mare lipsa, daca nu reusim sa punem la punct metode eficiente de recuperare a lor din obiectele in care au fost deja utilizate.

Aceste metale sunt esentiale pentru fabricarea a diverse dispozitive precum telefoane mobile, celule solare, LED-uri, catalizatori, baterii pentru vehiculele electrice si multe altele, care fac parte din viata moderna. Iar necesitatile devin tot mai mari - numai pentru indiu, de exemplu, cererea, in 2020, va fi dubla fata de momentul actual.

Insa resursele naturale - zacamintele de minereuri din care se extrag aceste metale - sunt pe terminate, afirma o comisie de specialisti ai Programului pentru Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite.

In curand, va trebui sa recurgem la extragerea lor din asa-numitele "mine antropogenice - enormele depozite de deseuri create de om.

Din pacate, insa, daca metale comune - precum otelul, cuprul, aluminiul, plumbul si cositorul - sunt reciclate in proportii de 25 % - 75 % , in schimb, reciclarea metalelor rare se face, deocamdata, abia in proportie de 1%.

Va fi nevoie de masuri mai riguroase de identificare a acestor "zacaminte" de deseuri si de punerea la punct a unor tehnologii eficiente de recuperrare si reciclare a metalelor rare din componenta lor.

Daca este facuta corect, aceasta reciclare consuma de pana la 10 ori mai putina energie, in comparatie cu extragerea acelorasi cantitati de metale din minereuri.

Sursa: New Scientist

CITESTE SI: