Prima pagină D:News

Testosteronul le face pe femei suspicioase

Redactia Descopera.ro | 05.26.2010 | ● Vizualizări: 830
Testosteronul le face pe femei suspicioase      testosteron, hormoni, comportament + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Cape Town, dupa administrarea hormonului masculin, femeile isi pierd incredea in cei din jur.

Ca raportul dintre femei si hormoni este unul complicat nu este o noutate. Unora nivelul de testosteron le creste cand se indragostesc, altora in week-end, in noptile cu luna plina, dimineata sau in timpul divortului. Analizand efectele acestui hormon asupra organismului feminin, Jack van Honk de la Universitatea Cape Town a facut o noua descoperire: cantitati mari de testosteron administrate acestora le reduc increderea in cei din jur, facandu-le mai suspicioase.

Rezultatul experimentului lui van Honk contrazice insa in parte un alt studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Zurich, Elvetia, publicat in revista "Nature". In opinia oamenilor de stiinta elvetieni, testosteronul le-ar face pe femei mai amabile, mai fair-play si mai inventive. Nu testosteronul, cred ei, ci "ideea de a avea in corp hormoni masculini le face pe femei sa-si modifice negativ comportamentul fata de cei din jur".

De asemenea, potrivit lui Michael Naef de la Royal Holloway din Londra, faima negativa a acestui hormon s-ar putea datora si faptului ca studiile au fost realizate pe rozatoare si primate si nu pe om. Iar conform scolii din Zurich, oxitocina, hormonul asociat afectivitatii si increderii, nu se afla in conflict cu testosteronul, asociat dominatiei si competitiei: suspiciunea sau increderea ar tine in principal de trasaturile caracteriale ale persoanei respective.
Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: