Prima pagină D:News

Masina-frunza: absoarbe dioxid de carbon, emite oxigen

Redactia Descopera.ro | 05.26.2010 | ● Vizualizări: 964
Masina-frunza: absoarbe dioxid de carbon, emite oxigen     masina, ecologie, mediu, fotosinteza, oxigen, dioxid de carbon, frunza, planta, energie + zoom
Galerie foto (1)

In China a fost dezvoltat conceptul celei mai ecologice masini din lume, capabila de o performanta proprie lumii vegetale: ia dioxid de carbon din atmosfera si elibereaza, in schimb, oxigen.

Compania Shanghai Automotive Industry Corporation, impreuna cu filiala General Motors din China, au prezentat, la recenta Expozitie Internationala de la Shanghai, o masina-concept, numita YeZ (se pronunta "yea-zi" - "frunza", in dialectul mandarin) a carei functionare este inspirata de fotosinteza, procesul in care, in prezenta luminii, plantele absorb CO2 atmosferic si produc oxigen.

Fabricantul a oferit putine detalii asupra functionarii; se pare ca piesa de rezistenta a conceptului este cadrul metalo-organic, care absoarbe dioxid de carbon si apa, producand electricitate care este stocata intr-o baterie litiu-ion.

Acoperisul incorporeaza panouri solare, iar in roti sunt montate mici turbine eoliene; cu ajutorul acestora este captata energie din mediu, pentru a fi transformata in energie electrica.

Sursa: msnbc

CITESTE SI: