Prima pagină D:News

De ce se sperie pestii?

Redactia Descopera.ro | 05.27.2010 | ● Vizualizări: 447
De ce se sperie pestii?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cand pestii inoata linistiti prin acvariu, lasa impresia ca duc o existenta lipsita de griji sau stres. Nu este deloc asa. Un studiu recent efectuat de ihtiologii din cadrul Universitatii Stanford din California, a descoperit cu uimire ca pestii sunt de-a dreptul terifiati de... propria imagine!

Odata ce pestele isi vede imaginea reflectata in peretele de sticla, in mod automat, el crede ca se afla in fata unui dusman, a unui competitor direct. Speriati de aparitia brusca a presupusului "dusman", pestii trec la atac.

Studiul a descoperit, printre altele, ca pestii prezinta capacitati cognitive asemanatoare pana la un punct cu cele ale oamenilor. Toti pestii testati in cadrul experimentelor, au prezentat in sange niveluri crescute ale testosteronului.

Creierele pestilor au fost de asemenea examinate, insa doar cele ale exemplarelor care si-au vazut imaginea reflectata, prezentau activitate crescuta in zona amygdalei, o parte a creierului aflata in legatura cu senzatiile de frica.

"Credem ca stresul si frica pestilor au fost provocate mai ales de lipsa unui raspuns la atac, pe care pestii il asteptau din partea presupuslui dusman" este de parere dr. Julie Desjardins, unul dintre specialistii implicati in acest studiu.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: