Prima pagină D:News

Paduri tropicale mai bine protejate inseamna un nivel de trai mai ridicat

Redactia Descopera.ro | 05.28.2010 | ● Vizualizări: 310
Paduri tropicale mai bine protejate inseamna un nivel de trai mai ridicat     ecologie, mediu, natura, padure, saracie, ONU, protectie, conservare + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu recent arata ca, acolo unde se desfasoara programe stricte si coerente de conservare a padurilor tropicale in cadrul rezervatiilor, oamenii sufera mai putin de pe urma saraciei.

Analizand impactul pe termen lung al politicilor ambientale asupra nivelului de trai al oamenilor care traiesc in apropierea unor rezervatii (infiintate in 1985) din Costa Rica si Thailanda, autorii studiului - cercetatori de la mai multe universitati si institute de cercetare din SUA - au ajuns la o concluzie surprinzatoare.

In ciuda faptului ca oamenilor nu li se permite sa exploateze resursele existente in ariile protejate (de pilda, lemnul copacilor), populatia din zona nu se confrunta cu un nivel al saraciei atat de mare cat ar fi de asteptat.

Dimpotriva, infiintarea rezervatiilor a dus la o imbunatatire a vietii localnicilor, probabil - presupun cercetatorii - ca urmare a dezvoltarii turismului si a infrastructurii in zona, ceea ce a oferit oportunitati economice noi populatiei.

Studiul ar putea fi replicat si in alte arii protejate din lume, iar daca rezultatele vor fi similare celor din studiul initial, aceasta ar putea oferi o noua perspectiva de abordare pentru atingerea a doua dintre cele opt scopuri globale pe care ONU si-a propus sa le atinga pana in 2015 (asa numitele Millennium Developmen Goals): reducerea saraciei in lume si imbunatatirea protectiei mediului natural.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: