Prima pagină D:News

O retina artificiala din celule stem embrionale

Redactia Descopera.ro | 06.03.2010 | ● Vizualizări: 214
O retina artificiala din celule stem embrionale     retina, vedere, structura, teste clinice, celule stem + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii de la Universitatea California din Irvine au reusit sa creeze o structura retiniana pornind de la celule stem embrionale. Este vorba de prima structura de acest gen tridimensionala, obtinuta cu celule stem.

Este primul pas in directia dezvoltarii de retine transplantabile pentru tratamentul unor patologii precum retinita pigmentara si degenerarea maculara, care afecteaza in prezent milioane de persoane in intreaga lume.

"Am realizat o structura complexa formata din multe tipuri de celule. Este un progres important in lupta cu bolile retinei", a comentat Hans Keirstead, seful echipei de cerrcetatori.

In cadrul unor studii precedente asupra leziunilor maduvei spinarii, grupul lui Keirstead a proiectat o metoda in care celule stem embrionale umane pot fi impinse sa devina celule dintr-un anumit tip celular. De aceasta data, in studiul lor, ei au utilizat tehnica de diferentiere pentru crearea multiplelor tipuri celulare necesare retinei.

Oamenii de stiinta fac acum cateva teste experimentale pe animale pentru a evalua nivelul de imbunatatire a vazului permis de aceste structuri retiniene, iar daca rezultatele vor fi pozitive, vor fi incepute si testele clinice.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: