Prima pagină D:News

Gandacii “barfesc” intre ei despre mancare

Redactia Descopera.ro | 06.07.2010 | ● Vizualizări: 214
Gandacii “barfesc” intre ei despre mancare     gandaci, hrana, alimentatie, feromoni, comunicare + zoom
Galerie foto (1)

In momentul in care descopera surse noi de hrana, gandacii de bucatarie nu dau deloc dovada de egoism, ci, intr-un spirit de camaraderie neegalat de vreun alt gen de insecte, isi anunta de urgenta tovarasii prin intermediul unor feromoni specifici.

Studiul efectuat de o echipa de entomologi din cadrul Univeritatii Queen Mary din Londra, a descoperit astfel motivul pentru care gasim deseori un numar mare de gandaci care se infrupta in grup din diverse resturi alimentare.

"Din nefericire, oamenii tind sa ucida instantaneu gandacii, in loc sa-i studieze. Cercetarile anterioare sustineau pana nu demult ca insectele sunt, in general, vietuitoare individualiste. Cu toate acestea, in urma mai multor experimente de laborator, s-a demonstat ca gandacii de bucatarie, mai ales cei din specia Blatella germanica, sunt foarte generosi unii cu altii cand descopera din intamplare vreo sursa de hrana.

Observatiile noastre, coroborate cu simularea unui model matematic, au indicat faptul ca nedoritele insecte comunica intre ele printr-o forma de contact fizic inca nedescifrata. Stiu ca pentru a anunta noua sursa de hrana, gandacii semnalizeaza cu ajutorul unui feromon de cautare, probabil o substanta chimica produsa de saliva lor, sau vreun tip de hidrocarbon eliminat de organism", declara Dr. Mathieu Lithoreau, conducatorul noului studiu.

Sursa: BBCNews

DESCOPERA lumea in care traiesti!