Prima pagină D:News

Primul plaman “cultivat” in eprubeta functioneaza

Redactia Descopera.ro | 06.25.2010 | ● Vizualizări: 158
Primul plaman “cultivat” in eprubeta functioneaza     plamani, organe, celule stem + zoom
Galerie foto (1)

Implantat unui soarece, regleaza schimbul de oxigen si anhidrida carbonica din organismul acestuia, dupa cum demonstreaza primele imagini publicate online de revista Science. Este vorba despre “primul pas catre regenerarea plamanilor la animale mai mari si eventual la om”, potrivit coordonatoarei studiului, Laura Niklason, de la Departamentul de Bioinginerie al Universitatii Yale.

Primul organ complex construit pana acum in laborator a depasit toate previziunile. Doar in urma cu sase luni, unii dintre cei mai mari experti in domeniul organelor biotech prevedeau ca pana la realizarea primei alveole artificiale vor mai trece inca cinci ani. Si chiar si Niklason considera ca "mai este nevoie inca de multa munca pentru a pune la punct niste plamani artificiali care sa fie complet functionali". In opinia acesteia, inainte de a aplica aceasta tehnica la pacienti, va mai fi nevoie de cativa ani de cercetare pe celule stem adulte.

Punctul de plecare al experimentului a fost prelevarea plamanilor de la un soarece adult si indepartarea componentelor celulare, conservand doar structura de baza in vederea utilizarii ei drept "fundatie" pe care sa fie cultivate noile celule. Este prima oara cand se realizeaza acest lucru, iar procesul - denumit de cercetatori "decelularizare" -, reprezinta marea noutate.

Pana acum s-a incercat doar utilizarea unor structuri artificiale pentru cultivarea celulelor. De aceasta data insa, grupul de la Universitatea Yale a demonstrat ca "fundatia naturala" a plamanilor in realitate "dialogheaza" cu celulele, schimband mesaje capabile sa le orienteze cresterea; ca si cum le-ar spune ce trebuie sa faca si unde trebuie sa mearga. A fost acesta succesul inregistrat in cea de-a doua parte a experimentuluii, o "cultivare" a celulelor in toata puterea cuvantului. O alta mare noutate este si ca aceasta cultura a survenit in interiorul unui bioreactor proiectat astfel incat sa imite unele aspecte din mediul unde se dezvolta plamanii pe parcursul dezvoltarii fatului. In jurul structurii au crescut astfel noi populatii de celule, pana la regenerarea completa a plamanilor. Ei au fost apoi implantati soarecelui, functionand normal o perioada de timp considerabila, intre 45 de minute si 2 ore.


Sursa: ANSA

CITESTE SI:

Tag-uri: plamani | organe | celule stem