Prima pagină D:News

Excesul de fructoza provoaca hipertensiune arteriala

07.05.2010 | ● Vizualizări: 746
Excesul de fructoza provoaca hipertensiune arteriala     fructoza, hipertensiune, alimente, zahar + zoom
Galerie foto (1)

Persoanele care consuma cantitati mari de fructoza, sub forma de zaharuri adaugate alimentelor si bauturilor, au un risc crescut de hipertensiune, potrivit unui studiu publicat in revista Societatii Americane de Nerfrologie (JASN).

Foarte raspandita in tarile occidentale si considerataa unuldintre principalii factori de risc pentru bolile de rinichi, inimasi accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea arteriala este opatologie caracterizata prin cresterea presiunii sistolice si diastolice pestevalorile medii normale admise: intre 100 si 130 mm coloana demercur (Hg) ale presiunii sistolice, si sub 85 mmHg ale celeidiastolice.

In ultima suta de ani, cresterea dramatica a consumului defructoza, utilizata ca indulcitor pentru o mare variatate dealimente preparate industrial, a mers mana in mana cu incidentahipertensiunii. Pentru a determina daca aceastacrestere a consumului de fructoza este intr-adevar corelata cuhipertensiunea, Diana Jalal si colegii ei de la Denver HealthSciences Center al Universitatii Colorado au examinat datelestranse in cadrul "National Health and Nutrition ExaminationSurvey", pe perioada 2003-2006. Acesta a implicat 4.528 de adultidin Statele Unite, care nu au suferit de aceasta boalaanterior.

Din analiza datelor a reiesit ca un consum zilnic de 74 grame defructoza (echivalentul a 2,5 doze de bauturi racoritoare) creste cu26% riscul de a depasi 135/85 mmHg tensiune arteriala, si cu 77%160/100 mmHg.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: