Prima pagină D:News

Stresul oxidativ nu provoaca imbatranirea

Redactia Descopera.ro | 07.12.2010 | ● Vizualizări: 224
Stresul oxidativ nu provoaca imbatranirea     stres oxidativ, imbatranire, gene, longevitate, mutatie, metabolism + zoom
Galerie foto (1)

Actiunea radicalilor liberi nu este atat de nociva pe cat se credea, potrivit unui studiu realizat de o echipa de biologi canadieni.

Dupa ce au identificat 10 mutatii genetice diferite intr-o familie de viermi Caenorhabditis elegans (organisme care impartasesc cu oamenii circa 50% din materialul genetic) si au dovedit ca aceste mutatii fac ca viermii sa traiasca mai mult in pofida stresului oxidativ, cercetatorii de la Departamentul de biologie al Universitatii McGill din Canada au ajuns la concluzia ca acest stres nici nu cauzeaza imbatranirea precoce, nici nu reduce speranta de viata, cum se credea.

In urma experimentelor a reiesit ca un ritm de viata mai lent si un metabolism energetic redus garanteaza o crestere a longevitatii, chiar si atunci cand stresul oxidativ nu este redus.

"Ne dorim ca studiul nostru sa mai tempereze accentul excesiv pus pe notiunea ca stresul oxidativ provoaca imbatranirea, iar antioxidantii ar putea-o combate", a declarat Siegfried Hekimi, coordonatorul echipei de cercetatori. De asemenea, Hekimi spera ca genele descoperite (cu mutatiile aferente) vot putea fi utilizate in viitor pentru a modela metabolismul energetic astfel incat acesta sa intarzie problemele de sanatate corelate imbatranirii si, in masura in care este posibil, chiar cresterea duratei de viata.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI: