Home » D:News » “Dusmanii” frumusetii

“Dusmanii” frumusetii

“Dusmanii” frumusetii
Publicat: 12.04.2010
Alimentele gatite la temperaturi inalte, dar si bauturile si mancarurile bogate in zaharuri rafinate, contin o doza mare de “AGE” (acronim pentru ”Advanced Glycosilated End Product”), ansambluri de zaharuri si proteine care cresc de 50 de ori cantitatea de radicali liberi din piele, facand tesuturile rigide si fragile si accelerand procesul de imbatranire.

Asa-numitii AGE sunt asadar dusmanii frumusetii, iar riscul
creste cu 13% doar prin simpla introducere in dieta a unui milion
de unitati AGE pe zi, adica consumand o felie tort insotita de o
bautura racoritoare, 150 grame de „prajeala”
sau 250 grame de carne la gratar. Aceasta este concluzia unui
studiu realizat de cercetatorii de la Centrul Interuniversitar de
Dermatologie biologica din Firenze, Milano si Siena, prezentat in
cadrul „Winter Academy Of Dermatology and Oncology”, care a avut
loc recent la Saint Moritz.

„Procesul de glicatie produce asa-numitii AGE, o combinatie
periculoasa de zaharuri si proteine in masura sa formeze toxine.
Introducem in organism mari cantitati din ele atunci cand mancam
alimente bogate in zaharuri rafinate si indulcitori, sau mancaruri gatite la temperaturi
inalte”, a explicat Torello Lotti, director al Centrului de
Dermatologie din Firenze.

Tocmai temperaturile inalte cresc viteza cu care zaharurile se
leaga de proteine: de exemplu, incalzirea laptelui ii tripleaza
continutul de AGE, la fel ca si prajirea carnii, in vreme ce
prepararea fripturii la foc mic si fierberea alimentelor mentin
nivelurile de AGE scazute. Tot AGE par a fi implicati si boli
precum diabetul si ateroscleroza.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase