Prima pagină D:News

Scade rata infectiei cu HIV in randul tinerilor africani

Redactia Descopera.ro | 07.14.2010 | ● Vizualizări: 198
Scade rata infectiei cu HIV in randul tinerilor africani     sanatate, medicina, HIV, SIDA, Africa, medicament + zoom
Galerie foto (1)

Dupa decenii in care virusul s-a raspandit cu o viteza infricosatoare, programele de prevenire par, in fine, sa dea roade: numarul tinerilor infectati cu HIV s-a redus in 16 dintre cele 25 de tari africane afectate cel mai puternic de maladie.

Rata infectiei cu HIV a atins un varf in urma cu peste un deceniu, iar la ora actuala se afla in scadere.

Un raport al UNAIDS - programul Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA - arata ca ca numarul persoanelor infectate cu HV a scazut cu cel putin 25% in 12 tari africane.

In Kenya, de pilda, procentul tinerilor intre 15 si 24 de ani infectati cu HIV a scazut, in zonele urbane, de la 14% in anul 2000 la 5,4% in prezent.

Scaderea se leaga de aparitia unor schimbari in comportamentul sexual - mai putini parteneri sexuali si folosirea mai extinsa a prezervativelor.

Organizatia Natiunilor Unite a fost criticata, totusi, pentru a fi cheltuit mult mai multi bani pentru cumpararea de medicamente anti-HIV decat pentru finantarea programelor de prevenire a raspandirii bolii.

In 2008, programele de sanatate ale ONU in domeniul SIDA au "inghitit" peste 15 miliarde USD. UNAIDS incurajeaza tarile sa-si dezvolte propriile programe de sanatate si sa se bazeze mai putin pe fondurile internationale, citand cazul Nigeriei si al Africii de Sud, doua dintre cele mai bogate tari africane, care au primit, cu toate acestea, cele mai mari fonduri din donatiile internatioanle.

Sursa: CBC

CITESTE SI:

Tag-uri: sanatate | medicina | HIV | SIDA | Africa | medicament