Prima pagină D:News

Razboinicul Yagan si-a gasit linistea dupa 170 ani

Redactia Descopera.ro | 07.14.2010 | ● Vizualizări: 99
Razboinicul Yagan si-a gasit linistea dupa 170 ani     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Capul unui razboinic aborigen, care a murit in lupta contra colonizarilor britanice din Australia de vest, a fost readus in tara de origine si inhumat in apropiere de orasul Perth, dupa o ceremonie traditionala in care s-a evocat spiritul erolului local.

Yagan a fost impuscat in spate, in anul 1833, de catre un colonist englez, dupa care i s-a taiat capul care a fost trimis mai apoi la Londra, unde a fost expus intr-un muzeu.
Conducatorii tribului Noogar, din care facea parte si Yagan, au incercat sa obtina repatrierea capului razboinicului inca din anul 1997, data la care au facut prima cerere autoritatilor britanice. Aborigenii din Australia de vest sunt convinsi ca trupul lui Yagan este ingropat undeva in perimetrul unde astazi este amenajat un parc memorial in onoarea aborigenilor ucisi de colonisti. Inhumarea capului lui Yagan in parcul memorial va duce la reunirea trupului cu capul si la gasirea linistii pentru spiritul razboinicului erou, sustin membrii tribului Noogar.

"A fost un conducator devotat al tribului sau, un om care a luptat pentru convingerile sale dar, mai presus de toate, a fost ucis in lupta pentru libertate", declara intr-un comunicat oficial, departamentul tribal insarcinat cu ceremonia de evocare.

Yagan a ucis cu sulita cativa colonisti instalati pe pamanturile aborigenilor, in timpul rezistentei armate a tribului Noogar impotriva jafului teritorial intreprins de Coroana Britanica. Dupa acel moment, o recompensa substantiala a fost pusa pe numele lui Yagan.

In cele din urma a fost impuscat, iar colonistii nu s-au multumit sa-i taie capul, ci i-au jupuit toata pielea de pe spate pentru a intra astfel in posesia tatuajelor sale.
Capul a fost trimis cu un vapor in Anglia pentru a fi studiat si expus curiozitatii publicului. In cele din urma a fost inhumat intr-un cimitir din Liverpool in anul 1964.
Richard Wilkes, purtatorul de cuvant al tribului Noogar care a fost trimis la Londra pentru a se intoarce cu capul stramosului erou a declarat presei australiene ca:
"Acum suntem mandri si impacati, deoarece Yagan va fi inhumat cu demnitate si respect".

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :