Prima pagină D:News

Pasarile vad campul magnetic al Pamantul

Redactia Descopera.ro | 07.15.2010 | ● Vizualizări: 1083
Pasarile vad campul magnetic al Pamantul      no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pasarile isi folosesc ochiul drept pentru a vedea campul magnetic al planetei, dupa care se ghideaza pentru a putea calatori, au descoperit recent cercetatorii.

Oamenii de stiinta germani au constatat ca, daca ochiul drept al unei pasari ar fi acoperit, aceasta nu ar mai putea, efectiv, sa navigheze, in timp ce abilitatea de orientare nu i-ar fi catusi de putin afectata in caz ca functia ochiului stang ar fi cea perimata.

Se stia de mult timp ca pasarile sunt capabile sa simta cumva campurile magnetice si sa le foloseasca in calatoriile lor, indeosebi atunci cand migreaza spre sud, iarna. Abia recent, cercetatorii au aflat ca aceste animale chiar vad asemenea manifestari geofizice cu ochiul drept, cel corelat cu emisfera stanga a creierului.

Imaginile magnetice determina aparitia luminii sau a umbrelor intunecoase deasupra sau in dreptul a ceea ce pasarile - si noi toti - vad in mod normal. Aceste repere se schimba in functie de rotirea capului pasarii, ceea ce ii ofera o busola vizuala a tiparelor spectrale.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: