Prima pagină D:News

Margay-Felina care se preface moarta

Redactia Descopera.ro | 07.26.2010 | ● Vizualizări: 1451
Margay-Felina care se preface moarta     margay, felina, pisica, amazonia, maimuta, imitare, ingeniozitate, jaguar, puma, vanatoare + zoom
Galerie foto (1)

In ciuda capacitatii lor relativ limitate de a imita, felinele salbatice demonstreaza uneori ca sunt adevarate maestre in arta inselatoriei si pacalelii. Este si cazul pisicilor margay, niste feline de talie mica care traiesc preponderent in jungla amazoniana.

Cercetatori din cadrul Reserva Florestal Adolpho Duke, o rezervatie amazoniana situata langa orasul Manaus din Brazilia, au descoperit ca pisicile margay sau ocelotii de padure, cum li se mai spune, sunt capabile sa imite sunetele scoase de puii maimutelor tamarin, in scopul atragerii adultilor spre a fi mai apoi capturati si devorati de catre ingenioasele feline.
Cu toate ca in opinia cercetatorilor, sunetele scoase de pisicile margay erau niste "imitatii nereusite ale tipetelor puilor de maimute", eforturile felinelor au fost indeajuns de eficiente pentru a atrage cateva maimute tamarin ghinioniste.

Pisicile margay (Leopardus wiedii) sunt considerate de catre forul International Union for Conservation of Nature (IUCN), drept animale periclitate - ceea ce inseamna ca aceste feline risca sa dispara ca specie in viitorul apropiat. Margai este o mica felina cu blana puternic patata, care cantareste in mod normal circa 3 kilograme si vaneaza rozatoare, maimute mici, soparle si pasari.
Cele mai mari pericole le adresa speciei constau in distrugerea habitatului, vanatoarea pentru blana si campaniile de distrugere initiate de fermierii brazilieni care considera ca margay vaneaza pasarile domestice.

Pe masura aprofundarii studiilor, se pare ca margay nu sunt singurele feline din selva amazoniana care isi pacalesc prada cu trucuri ingenioase. Cercetatorul Fabio Rohe, alaturi de colegii sai, a descoperit ca si felinele mari precum jaguarii si pumele recurg cateodata la astfel de stratageme de vanatoare.

Sursa: NationalGeographic

CITESTE SI: