Prima pagină D:News

Plantele modificate genetic ajung in flora spontana

08.09.2010 | ● Vizualizări: 321
Plantele modificate genetic ajung in flora spontana     ecologie, mediu, genetica, planta, rapita, gena, erbicid, modificat genetic + zoom
Galerie foto (1)

In SUA, geneticienii au constatat ca rapita transgenica a scapat din culturi si s-a raspandit pe terenuri virane, unde creste in stare salbatica.

Se stie ca astfel de plante au mai "scapat" din culturi inCanada, Japonia si Marea Britanie, dar este pentru prima data candfenomenul este constatat in SUA.

Ingrijorator este faptul ca, in Statele Unite, suprafete foartemari de teren sunt cultivate cu plante modificate genetic; aproape jumatateadin productia agricola bazata pe astfel de plante este furnizatade SUA.

Brazilia, al doilea utilizator de plante modificate genetic,cultiva doar 16% din recolta la nivel mondial.Cercetatorii de la Universitatea Arkansas au identificat, peterenuri virane, doua varietati de rapita transgenica - unamodificata pentru a rezista la erbicidul Roundup (produs decompania Monsanto), alta rezistenta la erbicidul Crop Science'sLiberty (produs de Bayer).

Dintre exemplarele adunate din 288 de puncte de colectare, 80%contineau cel putin o gena introdusa de om.

Specialistii au gasit si plante care prezentau rezistenta laambele erbicide, ceea ce demonstreaza ca varietatile de organisme modificate genetic se pot incrucisaintre ele, producand plante cu caracteristici noi si arata,totodata, ca exemplarele transgenice se afla pe acele terenuri demai multe generatii, deci "evadarea" din cultura s-a produs cu aniin urma.

Spre deosebire de situatia constatata in alte tari, exemplarelede rapita transgenica din SUA au fost descoperite la distanta deparcelele cultivate cu astfel de plante - de-a lungul soselelor, inpreajma benzinariilor sau a unor magazine alimentare - uneori ladepartari mari.

Dupa opinia oamenilor de stiinta, lipsa unei monitorizaristricte a culturilor de plante modificate genetic a dusla raspandirea necontrolata a acestor organisme.

Sunt necesare studii mai aprofundate pentru a afla ce consecineare prezenta acestor plante asupra ecosistemelor naturale.

Sursa: News at Nature

CITESTE SI: