Prima pagină D:News

Repararea Statiei Spatiale Internationale – un semiesec (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 08.09.2010 | ● Vizualizări: 193
Repararea Statiei Spatiale Internationale – un semiesec     statia spatiala internationala, ssi, accident, amoniac, grav, spatiu + zoom
Galerie foto (1)

Douglas Wheelock si Tracy Caldwell Dyson, doi dintre cei 6 astronauti de pe Statia Spatiala Internationala (SSI), au incercat sa repare sistemul de racire al avanpostului spatial, care se stricase saptamana trecuta, punand in pericol vietile de la bordul Statiei. Dupa o iesire in spatiu care a durat 8 ore, misiunea celor doi a fost doar partial incununata de succes.

Cei doi astronauti au reusit sa desprinda si sa indeparteze dispozitivul stricat, dar nu au reusit sa-l inlocuiasca cu cel de rezerva, asa cum era participat. Dupa ce sistemul de racire de pe SSI s-a stricat, NASA a declarat ca sunt necesare doua iesiri in spatiu pentru repararea acestuia, insa acum inginerii agentiei spatiale americane spun ca este nevoie de o a treia operatiune pentru ca SSI sa redevina pe deplin functionala.

In lipsa unui sistem de racire/incalzire, viata la bordul SSI ar fi imposibila, temperaturile osciland intre 121 de grade Celsius si minus 157 grade C. NASA a reconfirmat ca deocamdata vietile celor 6 astronauti - 3 americani si 3 rusi - aflati pe SSI nu sunt in pericol, insa Statia trebuie sa redevina functionala cat mai repede.

Iesirea in spatiu de 8 ore a fost cea mai lunga care s-a desfasurat la bordul SSI si a sasea din toate timpurile. Astronautii au marturisit ca misiunea de reparare a fost dificila. In timpul operatiunii, cei doi astronauti au fost improscati cu amoniacul din pompa defecta si au fost nevoiti sa-si curete de mai multe ori costumele. Revino zilele urmatoare pe DESCOPERA.ro pentru a afla cum se desfasoara operatiunile de reparatie ale SSI. Afla de aici totul despre accidentul care a facut Statia inoperationala.

*Iti place literatura fantasy si horror? Participa la ultima etapa a concursului Stephen King - Un univers horror!

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI