Prima pagină D:News

Repararea Statiei Spatiale Internationale – un semiesec (VIDEO)

08.09.2010 | ● Vizualizări: 226
Repararea Statiei Spatiale Internationale – un semiesec     statia spatiala internationala, ssi, accident, amoniac, grav, spatiu + zoom
Galerie foto (1)

Douglas Wheelock si Tracy Caldwell Dyson, doi dintre cei 6 astronauti de pe Statia Spatiala Internationala (SSI), au incercat sa repare sistemul de racire al avanpostului spatial, care se stricase saptamana trecuta, punand in pericol vietile de la bordul Statiei. Dupa o iesire in spatiu care a durat 8 ore, misiunea celor doi a fost doar partial incununata de succes.

Cei doi astronauti au reusit sa desprinda si sa indepartezedispozitivul stricat, dar nu au reusit sa-l inlocuiasca cu cel derezerva, asa cum era participat. Dupa ce sistemul de racire de pe SSI s-a stricat, NASAa declarat ca sunt necesare doua iesiri in spatiu pentru reparareaacestuia, insa acum inginerii agentiei spatiale americane spun caeste nevoie de o a treia operatiune pentru ca SSI sa redevina pedeplin functionala.

In lipsa unui sistem de racire/incalzire, viata la bordul SSI ar fiimposibila, temperaturile osciland intre 121 de grade Celsius siminus 157 grade C. NASA a reconfirmat ca deocamdata vietile celor 6astronauti - 3 americani si 3 rusi - aflati pe SSI nu sunt inpericol, insa Statia trebuie sa redevina functionala cat mairepede.

Iesirea in spatiu de 8 ore a fost cea mai lunga care s-a desfasuratla bordul SSI si a sasea din toate timpurile. Astronautii aumarturisit ca misiunea de reparare a fost dificila. In timpuloperatiunii, cei doi astronauti au fost improscati cu amoniacul dinpompa defecta si au fost nevoiti sa-si curete de mai multe oricostumele. Revino zilele urmatoare pe DESCOPERA.ro pentru a aflacum se desfasoara operatiunile de reparatie ale SSI. Afla de aici totul despre accidentul care a facut Statiainoperationala.

*Iti place literatura fantasy si horror? Participa laultima etapa a concursului Stephen King - Ununivers horror!

CITESTE SI: