Prima pagină D:News

Genele colesterolului

Redactia Descopera.ro | 08.10.2010 | ● Vizualizări: 245
Genele colesterolului      genom, colesterol, terapie, boli cardiovasculare + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu de ultima ora, realizat de cercetatorii de la School of Public Health din cadrul Universitatii Michigan, regiunile din genomul uman (unele dintre ele cunoscute, altele necunoscute) ale caror variante sunt asociate reglarii nivelurilor sanguine de colesterol si trigliceride sunt in numar de 95.

In cadrul studiului, echipa de cercetatori americani condusa de Tanya Teslovich si-a concentrat atentia asupra a patru indicatori care constituie asa-numitul profil lipidic al unui individ: colesterolul total, colesterolul LDL (colesterolul "rau"), colesterolul HDL (colesterolul "bun") si trigliceridele, combinand rezultatele a 46 studii diferite, realizate pe circa 100.000 de subiecti.

Din totalul de 95 regiuni genomice identificate, 2 sunt cele foarte bine cunoscute si reprezinta tintele terapiilor farmacologice; cateva sunt cunoscute ca fiind asociate valorilor extreme ale nivelurilor de colesterol si trigliceride, iar 59 de variante au fost asociate acum pentru prima reglarii nivelurilor sanguine de colesterol si trigliceride. In plus, multe dintre variantele identificate in aceste regiuni genomice la populatiile de origine europeana sunt aceleasi care influenteaza si profilul lipdic al subiectilor asiatici si afroamericani.

"Este vorba despre un aspect deosebit de interesant: la aceste variante foarte comune in genom exista multe asemanari intre diferitele grupuri etnice, din perspectiva impactului avut asupra valorilor lipidice sau al riscului imbolnavirii", a comentat Teslovich. In opinia cercetatoarei, acest fapt respinge o teorie recenta, potrivit careia anomaliile nivelurilor lipdice s-ar datora unor variante rare, foarte diferite intre ele in genom.

"Majoritatea variantelor pe care le-am identificat ca fiind asociate colesterolului LDL sunt asociate si bolilor cardiovasculare, prin urmare este vorba despre caracteristici predictive ale evenimentelor cardiovasculare, care reprezinta potentiale tinte terapeutice", a concluzionat ea.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: