Prima pagină D:News

Americani, va ordon sa protejati lupii!

Redactia Descopera.ro | 08.10.2010 | ● Vizualizări: 385
Americani, va ordon sa protejati lupii!     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Astfel si-a incheiat discursul un judecator federal care a ordonat Statelor Unite ale Americii protejarea lupilor din Muntii Stancosi, precum si trecerea acestora pe lista animalelor protejate de lege. De acum, vanatoarea si prigonirea lupilor din Muntii Stancosi este cu desavarsire interzisa de catre legile federale americane.

"Incurajate" de cresterea efectivelor populatiilor de lupi din cele 48 de state americane, autoritatile federale au decis anul trecut ridicarea interdictiei vanatorii la lupi in doua state si protejarea lor in a treilea. Dar judecatorul Donald Molloy din Montana a descoperit o lege care nu permite statului american sa vaneze lupii intr-un stat si sa-i protejeze in altul.

Judecatorul cu vederi ecologiste s-a raliat astfel unei coalitii de ONG-uri si organizatii care militeaza pentru protectia Naturii si a animalelor, coalitie care a facut presiuni la adresa U.S. Fish and Wildlife Service, pentru ca acest for de conducere sa includa lupii pe lista animalelor protejate de lege in statele Montana si Idaho.

In trecut, lupii au fost foarte raspanditi in Statele Unite, dar programele de exterminare sponsoritate de catre guvernele americane anterioare au dus la extinctia aproape totala a lor din S.U.A., cu exceptia statului Alaska.

La inceputul anilor 1990, guvernul federal a decis reintroducerea lupilor in partea de nord a Muntilor Stancosi, dar decizia sa, salutata de altfel de catre ecologisti, a starnit vii proteste in randul crescatorilor de animale din zona, care afirma ca lupii le ataca septelul. Din acel moment pana in zilele noastre, continua un razboi neostoit intre cei care lupta pentru protectia lupilor si fermierii care ar da orice sa-i vada din nou starpiti.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: