Prima pagină D:News

Atentie ! Luna se micsoreaza incet, dar sigur

Redactia Descopera.ro | 08.26.2010 | ● Vizualizări: 277
Atentie ! Luna se micsoreaza incet, dar sigur     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform unor studii si masuratori recente, se pare ca Luna, singurul satelit natural al Terrei, se afla in plin proces de micsorare. Cercetatorii americani se bazeaza pe faptul ca tinerele formatiuni geologice lunare s-au structurat in momentul in care corpul planetar s-a racit, fenomenul de contractare a rocilor continuand si in prezent

Misiunile spatiale Apollo 15, 16 si 17 au fotografiat circa 70 de fisuri lobate in apropierea Ecuatorului lunar, insa NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter a mai descoperit 14 astfel de formatiuni geologice, situate in zone diferite ale Lunii, o dovada in plus a faptului ca fenomenul micsorarii astrului noptii este unul de amploare.

"Odata ce nucleul Lunii se raceste, miezul lunar se contracta si se micsoreaza, iar crusta de la suprafata Lunii trebuie sa se ajusteze pentru a compensa astfel noul volum creat" explica Thomas Waters, din cadrul Center for Earth and Planetary Studies, centru aflat in componenta National Air and Space Museum din Washington DC.
Pe baza analizei noilor fisuri, profesorul Waters si echipa sa de specialisti au calculat ca diametrul Lunii s-a micsorat cu 182 metri de la momentul formarii acestui corp ceresc.

Sursa: NationalGeographic

CITESTE SI: