Prima pagină D:News

Ce faci cand iti este frica?

Redactia Descopera.ro | 08.29.2010 | ● Vizualizări: 610
A fost descoperit “intrerupatorul” fricii     creier, frica, genetica, neuroni + zoom
Galerie foto (1)

Uneori frica ne paralizeaza, alteori ne pune pe fuga sau chiar ne da curaj pentru a infrunta un pericol. Trei reactii foarte diferite, pe care nu ni le alegem constient, fiind determinate de o anumita clasa de neuroni (celule de tipul I), prezenti in zona cerebrala denumita “amigdala”.

Acest mecanism a fost dezvaluit in urma unui studiu pe soareci al cercetatorilor de la Laboratorul European de Biologie Moleculara Monterotondo (Roma) si filiala GlaxoSmithKline din Verona, publicat recent in revista "Neuron". Asadar, cercetatorii au identificat nu numai respectiva zona din creier, ci si celulele neuronale specifice care determina reactia soarecilor la un stimul al fricii.

Rezultatele experimentelor au demonstrat ca alegerea de a ramane imobilizat sau nu din cauza fricii este o sarcina cu adevarat dura pentru creier. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au monitorizat (cu ajutorul rezonantei magnetice) activitatea anumitor celule din creierul soarecilor, modificati genetic astfel incat doar celulele respective sa contina un receptor chimic pentru un anumit medicament. Odata injectat, medicamentul bloca activitatea electrica a celulelor cu receptor, permitand determinarea rolului acestor neuroni de tipul I din amigdala, in controlul fricii.


Sursa: ANSA

CITESTE SI:

Tag-uri: creier | frica | genetica | neuroni