Prima pagină D:News

Miracolele celulelor stem

08.30.2010 | ● Vizualizări: 203
Miracolele celulelor stem     celule stem, infarct, inima, tratament + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii germani, prelevarea celulelor din maduva osoasa si injectarea lor in inima dupa un infarct, incetineste procesul de degenerare progresiva a muschiului cardiac, scazand de 4 ori mortalitatea in cei cinci ani de dupa implant.

Prezentarea acestui studiu clinic, coordonat de Bodo-EckehardStrauer de la Universitatea din Dusserdolf, Germania, a deschisieri, la Stoccholm, congresul Societatii Europene de Cardiologie.Potrivit specialistilor, beneficiile implantului prin arterelecoronariene a celulelor stem au aparut in 3 luni de la administraresi au continuat sa se manifeste pe o perioada de 5 ani dupaprocedura, inregistrandu-se o crestere a fortei de contractie amuschiului cardiac si a cantitatii de sange pusa in circulatie lafiecare bataie a inimii.

Maduva osoasa a fost prelevata din parteasuperioara a oaselor bazinului. In laborator, celulele stem izolateau fost injectate cu ajutorul unei sonde in arterele coronariene,de unde au ajuns in tesutul cardiac distrus de infarct. Aceasta procedura a fost propusa la391 de pacienti care suferisera un infarct: dintre acestia, 200 aupreferat insa sa urmeze tratamentele farmacologice traditionale, intimp ce 191 au acceptat operatia. Dupa o perioada de cinci ani, inprimul grup de pacienti s-au inregistrat 32 de decese, iar in aldoilea 7.

"Studiul nostru a indicat faptul ca administrarea de celule stemdin maduva osoasa, atat ca adaos, cat si ca alternativa latratamentele traditionale, imbunatateste prestatiile cardiace sicreste rata supravietuirii pacientilor", a explicat Strauer.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: