Prima pagină D:News

Pasarile gradinari cred in iluziile optice

Redactia Descopera.ro | 09.13.2010 | ● Vizualizări: 265
Pasarile gradinari cred in iluziile optice     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pasarile gradinar grupeaza o famile deosebit de interesanta de pasari inrudite indeaproape cu corvidele, familie care astazi numara 20 de specii care traiesc doar in Papua-Noua Guinee si nordul Australiei. Pasarile gradinari sunt celebre pentru ritualurile de imperechere si cosntructiile ridicate de masculi pentru a-si impresiona femelele. Pe langa aceste aspecte, o echipa de ornitologi australieni a descoperit noi trucuri cu care masculii se straduiesc sa isi cucereasca partenerele.

Drept rezultat, cercetatorii sunt de parere ca pasarile gradinar sunt singurele specii de vietuitoare, cu exceptia omului, care creaza scene artistice al caror rol este acela de a produce iluzii vizuale, precum si incantare expresa din partea femelelor.

Orice mascul isi construieste un cuib platforma, realizat din fire de iarba impletite si legate intre ele sub forma unei scene pe care acelasi mascul se produce in direct cu mare efect artistic, infoindu-si penajul viu colorat pentru a parea mai atragator femelei.

Insa eforturile masculilor nu se opresc aici, admirabilele pasari aseaza plante, pietre si diferite obiecte astfel incat intregul ansamblu sa creeze intr-un final o iluzie optica care fascineaza femelele care trec prin teritoriul sau.

Nici partea culinara nu este uitata, masculii aducand din timp hrana pe care o aseaza pe scena ca un plus de atractie pentru femele.

Sursa: DiscoveryNewsASCULTĂ CE GÂNDEȘTI