Prima pagină D:News

Userii Facebook sunt narcisisti, nesiguri si nu au respect fata de ei insisi

Redactia Descopera.ro | 09.13.2010 | ● Vizualizări: 173
Userii Facebook sunt narcisisti, nesiguri si nu au respect fata de ei insisi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cel putin acestea sunt concluziile finale ale unui studiu efectuat de cercetatori canadieni care au incercat astfel sa afle profilul psihologic al utilizatorului celebrei retele internationale de socializare.

Conform datelor rezultate, folosirea retelei Facebook este cumva echivalenta uitatului non-stop in oglinda. Se pare ca Facebook ofera conditii ideale dezvoltarii trasaturilor narcisiste, cu atat mai mult cu cat utilizatorii petrec din ce in ce mai mult timp monitorizandu-si fotografiile si numarand cati prieteni au.

Psihologii trag pe acesta cale un semnal de alarma, avertizand in privinta pericolului de a te pierde in relatii virtuale de tip Facebook, care sunt lipsite de empatia si caldura unei relatii reale.

Cercetatoarea Soraya Mehdizadeh din cadrul Universitatii York din Canada a intervievat un esantion de 100 de studenti, alcatuit dintr-un numar egal de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 18-25 ani. Nivelul de narcisism al subiectilor a fost evaluat in urma unor teste psihologice specifice in conditiile in care notiunea de narcisism a fot definita ca fiind "un tipar persuasiv al grandorii, nevoii de admiratie, alaturi de un simt exagerat de auto-importanta".

Ca o prima concluzie, narcisistii au accesat zilnic de cateva ori contul de Facebook, spre deosebire de ceilalti subiecti care intrau o singura data pe zi pentru a-si verifica mesajele. S-a descoperit si o interesanta diferenta intre barbati si femei. Barbatii isi promoveaza, in general, imaginea prin texte scrise pe propria pagina, comparativ cu femeile care isi aleg cu o grija extrema genul de fotografii pe care si le posteaza in dreptul profilului.

Sursa: DailyMail