Prima pagină D:News

Britanicii au creat monstrul ardeilor iuti

Redactia Descopera.ro | 09.13.2010 | ● Vizualizări: 834
Cel mai iute ardei din lume a fost creat de britanici     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O companie britanica a anunta recent ca a reusit sa creeze un nou tip de ardei iute, unul care, pe o scala Scoville, ajunge la valoarea de 1.116.182 unitati, ceea ce il face cel mai iute ardei din lume, peste deja celebrul soi indian, bhut jolokia. Ardeiul numit Infinity Chilli a fost deja testat la universitatea Warwick, si a devansat fostul record mondial, a carui iutime a fost calculata la 1.041.427 unitati Scoville.

Fire Foods, compania britanica din Lincolnshire care a obtinut noul soi de ardei iute a lansat deja un sos picant, numit Infinity Chilli Sauce, la pretul de 6,50 lire sterline pentru o sticla, sos pe care l-a caracterizat drept "o veritabila arma" in bucatarie. Ca sa puteti face o comparatie cu un ardei iute clasic, trebuie spus ca acesta din urma are o iutime de 2.500-5.000 unitati pe scala Scoville, astfel ca trebuie sa cantariti bine decizia de a cumpara sosul celor de Fire Foods.

Scala Scoville a fost inventata de savantul Wilbur L. Scoville pentru a putea calcula iutime diferitelor soiuri de plante si a sosurilor obtinute din acestea. In mare, modul de calculare a iutimii prevede diluare concentratiei respectivei plante cu o solutie ce are la baza un mix de uleiuri, alcool si apa. Procesul de diluare este repetat pana in momentul in care limba umana nu mai poate distinge gustul iute. In cazul ardeiului Infinity, a fost nevoie 1.116.182 diluari succesive.

Sursa: TheRegister