Prima pagină D:News

Cometa Halley a fost observata pentru prima oara de filosofii Antichitatii

Redactia Descopera.ro | 09.13.2010 | ● Vizualizări: 470
Cometa Halley a fost observata pentru prima oara de filosofii Antichitatii     astronomie, cometa, cometa Halley, antichitate, grecia antica, spatiu + zoom
Galerie foto (1)

Un eveniment astronomic observat de grecii antici poate fi cea mai veche relatare a cometei Halley.

Potrivit unor izvoare antice grecesti, un meteorit de mari dimensiuni a cazut in nordul Greciei, intre anii 467 si 466 i.Hr. Cei care au relatat acest eveniment descriu si faptul ca in vremea in care meteoritul a lovit Pamantul, o cometa uriasa a fost vizibila vreme de 80 de zile - insa scriitorii antici nu au dat mare importanta acestui eveniment. Astronomii de astazi au publicat un studiu in ultima editie a prestigiosului Journal of Cosmology in care demonstreaza ca este vorba despre cometa Halley.

Pana acum se credea ca cea mai veche relatare a celebrei comete provine din anul 240 i.Hr., cand Halley a fost observata si consemnata de astronomi chinezi. Astronomul Eric Hintz si filosoful Daniel Graham au corelat cateva pasaje din scrierile lui Aristotel (care mentioneaza o cometa uriasa la un secol de la aparitia acesteia) si a altor autori antici, au calculat traseul pe care Halley l-a avut atunci si au ajuns la concluzia ca aceasta a fost cu siguranta vizibila in anul 466 i.Hr., pentru mai bine de 80 de zile.

Sursa: BBC