Prima pagină D:News

Incredibila auto-mumificare a calugarilor Sokushinbutsu (FOTO)

Redactia Descopera.ro | 09.15.2010 | ● Vizualizări: 1370
Sokushinbutsu - calugarii automumificati din Japonia (FOTO)     no tags + zoom
Galerie foto (5)

Sokushinbutsu au fost preotii budisti care isi curmau singuri vietile astfel incat trupurile lor lipsite de suflu sa se transforme in mumii, devenind ulterior tinta veneratiilor poporului japonez in onoara spiritului si a dedicarii lor unice.

Populara in nordul Japoniei, mai ales pe raza Prefecturii Yamagato, practica devenirii Sokushinbutsu este considerata un antic ritual tantric provenit din dinastia chineza Tang si adus in Tara Soarelui Rasare de catre fondatorul Budismului Shingon.Privit ca testul suprem de autonegare, prcedura transformarii in Sokushinbutsu presupunea traversarea de catre calugarii budisti a catorva ani de tortura autoindusa. In cadrul primului stadiu al procesului, preotul trebuia sa respecte o dieta bazata exclusiv pe seminte si nuci, prestand in acelasi timp exercitii fizice riguroase care ii eliminau toata grasimea corporala. Acest parcurs dura 1.000 de zile.In a doua parte a procesului Sokushinbutsu, calugarul se hranea numai cu scoarta si radacinile coniferelor, consumand concomitent un ceai otravitor, obtinut din seva arborelui urushi. Folosita in general pentru lacuirea vaselor, seva contine Urushiol, o substanta ce provoca stari de voma ale calugarului, ducand la pierderea constanta de fluide din corpul acestuia. Pasul dura alte 1.000 de zile.

In cele din urma, calugarul automumificant se izola intr-un mic cavou de piatra care abia ii permitea sa pastreze o permanenta pozitie de lotus. Incaperea era sigilata si un mic tub de aer devenea singura legatura a individului cu lumea de afara. Ii era oferit si un clopotel, din care suna zilnic pentru a le face cunoscut oamenilor faptul ca este inca in viata. Atunci cand clopotelul nu se mai auzea, tubul de aer era indepartat iar cavoul complet inchis.In timp ce strainii ar putea crede despre calugarii Sokushinbutsu ca trebuie sa fi fost nebuni pentru a indura un proces atat de indelungat si de chinuitor doar pentru a se sinucide in final, ei erau ridicati la statutul de Budha si venerati ca atare in templele Shingon de-a lungul intregii Japonii. Pentru calugari, aceasta recompensa era mai mult decat suficienta.Inainte sa fie scoasa in afara legii, spre finele secolului al XVIII-lea, se crede ca sute de calugari au urmat calea Sokushinbutsu, dar multi dintre ei au esuat. Nu mai mult de 16 pana la 24 de mumii Sokushinbutsu au fost descoperite in Japonia. Desi aceasta practica este ileagala de ceva vreme, un nou Sokushinbutsu a fost descoperit in iulie 2010, chiar in Tokio.

Sursa: Odditycentral

Descopera lumea in care traiesti: