Prima pagină D:News

Piticii aveau dreptate: secretul muncii sta in fluierat!

Redactia Descopera.ro | 09.22.2010 | ● Vizualizări: 434
Piticii aveau dreptate: secretul muncii sta in fluierat!     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Scena clasica din celebrul film de desene animate “Alba ca Zapada” din 1937, in care piticii se incolonau voiosi si mergeau la munca fluierand, nu a fost creata de Walt Disney din intamplare. Un nou studiu efectuat de specialistii americani a dezvaluit ca fluieratul la serviciu creste productivitatea muncii.

Psihologii sustin ca fluieratul des la locul de munca distrage mentalul de la perceperea reala a activitatilor grele, plus previne oboseala psihica. Controversata sugestie de a fluiera in momentele grele pentru detensionare nervoasa a venit in urma studierii asa-numitelor cazuri de "inabusire" - momente dificile precum cele traite de un fotbalist care rateaza o lovitura de la 11 metri sau cele resimtite de un student care rateaza un examen vital.

Departe de a fi doar o cadere nervoasa, fenomenul de "choking" sau sufocare, apare atunci cand creierul este asaltat de prea multe informatii, intregul proces sfarsind in ceea ce specialistii denumesc "Paralizare prin Analizare", sustine Dr. Sian Beilock din cadrul Universitatii din Chicago.

Se pare ca cel mai eficient tratament al "choking-ului" consta in banalul fluierat care are darul de a linisti si ordona activitatea cerebrala amplificata in momentul in care suntem la serviciu.

Sursa: DailyMail