Prima pagină D:News

Sa vorbesti singur e sanatos

Redactia Descopera.ro | 09.26.2010 | ● Vizualizări: 2619
Sa vorbesti singur e sanatos     sanatate, psihic, autocontrol, impulsivitate + zoom
Galerie foto (1)

Desi a vorbi de unul singur este in mod obisnuit considerat semnul unei anumite instabilitati psihice, un studiu canadian a demonstrat pentru prima oara ca acest obicei este de-a dreptul salutar.

Contribuie la intarirea autocontrolului, reduce impulsivitatea si ajuta in procesul decizional: vorbitul de unul singur face bine atat la sanatatea psihica, cat si cea fizica. Psihologii de la Universitatea Toronto au ajuns la aceasta concluzie la finalul unei serii de experimente pe voluntari, ale caror rezultate au fost publicate in revista online "Acta Psychologics".

"Ne-am dat seama ca oamenii actioneaza intr-un mod mult mai impulsiv atunci cand nu-si pot utiliza propria voce interioara, adica sa vorbeasca cu ei insisi in timp ce fac un anumit lucru. Fara posibilitatea de a verbaliza mesajele adresate propriei persoane, voluntarii examinati in teste n-au fost in masura sa-si exercite acelasi autocontrol", a comentat Michael Inzlicht, coordonatorul studiului.

S-a stiut dintotdeauna ca oamenii au un soi de dialog interior cu ei insisi, dar pana acum nu era clara importanta unei asemenea functii, a mai adaugat cercetatorul.

"Uneori mesajele exista doar la nivelul gandurilor, si raman silentioase, alteori sunt explicitate, intr-un soi de conversatie pe care o purtam cu noi insine cu voce tare. Experimentele noastre demonstreaza ca acest dialog interior este oricum foarte util si foarte raspandit, chiar daca nu intotdeauna lumea il constientizeaza", a explicat si Alexa Tullet, coautoare a studiului

Sursa: La Repubblica

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI