Prima pagină D:News

Sodiul regenereaza tesuturile

Redactia Descopera.ro | 09.30.2010 | ● Vizualizări: 626
Sodiul regenereaza tesuturile     regenerare, tesuturi, sodiu, celule, broaste + zoom
Galerie foto (1)

Precum niste bucatari-sefi foarte inspirati, cercetatorii de la Scoala de Arte si Stiinte din cadrul Universitatii Tufts, Statele Unite, au gasit ingredientul fundamental in “reteta” regenerarii tesuturilor: sodiul.

Intr-un articol publicat in Journal of Neuroscience, Michael Levin si echipa lui de biologi au explicat ca, inlesnind intrarea ionilor de sodiu in interiorul celulelor deteriorate, se genereaza un curent electric care declanseaza procesul de regenerare a muschilor si nervilor. Descoperirea a fost facuta in cadrul unui studiu facut pe larve de broasca africana (Xenopus laevis), care poseda capacitatea de a-si regenera coada. Dupa ce le-a fost amputata, cercetatorii au utilizat un cocktail de medicamente pentru manipularea canalelor care controleaza circulatia sodiului prin membranele celulelor nervoase si musculare. In acest mod, ei au marit fluxul de sodiu in interiorul celulelor deteriorate, si au descoperit ca acel curent electric generat de circulatia ionilor declanseaza regenerarea tesuturilor (chiar si dupa 18 ore de la ranire).

Tinand cont de faptul ca, la aceasta specie, capacitatea de regenerare a tesuturilor scade cu varsta, oamenii de stiinta au fost surprinsi sa descopere ca, datorita sodiului, chiar si larvele cele mai "batrane" reusesc sa-si regenereze cozile in doar o ora. Acum ei spera ca vor putea utiliza informatiile si in tratamentul leziunilor musculare si cele ale maduvei spinarii si la fiintele umane, care impartasesc cu broastele unele procese de regenerare a tesuturilor.
Sursa: Galileo