Prima pagină D:News

Descopera Misterele Universului: Cum se foloseste telescopul Skywatcher?

10.05.2010 | ● Vizualizări: 601
Descopera Misterele Universului: Cum se foloseste telescopul Skywather?     telescop, primul telescop, instalare telescop, Stephen Hawking, Morgan Freeman, mistere, misterele universului, univers, calatoria in timp, big bang, creationism, extraterestri, incredibil, Discovery Channel, Discovery Science + zoom
Galerie foto (1)

Timp de o saptamana, de pe 27 septembrie pana pe 4 octombrie, DESCOPERA.ro impreuna cu Discovery Channel & Discovery Science ti-au oferit un incitant maraton de articole – “Descopera Misterele Universului” – prin care te-au invitat sa explorezi cele mai mari dileme ale Universului, de la controversatul Big Bang la sfarsitul timpului.

Calatoria noastra a inceput printr-o prezentarea a vietiii celuimai celebru si mai controversat om de stiinta al sfarsitului desecol XX, inceput de secol XXI - Stephen Hawking, geniul care l-a infruntat peDumnezeu, prin teoriile din ultima sa lucrare, TheGrand Design, in care cercetatorul afirma ca nu avem nevoie deDumnezeu pentru a explica formarea Universului.

Maratonul a continuat cu un stimulativ articol despre Originea scandaloasa a Universului, din caream descoperit ca teoria Big Bangului este in perfecta concordantacu dogma crestina, ca Stephen Hawking, alaturi de altiastrofizicieni, sustine existenta misteriosului Multivers - oinfinitate de universuri paralele - si ca, de fapt, toate teoriilenoastre despre inceputuri se bazeaza pe speculatii: in fapt, nustim mai nimic despre lumea in care traim.

Descopera Misterele Universului a adus in prim plan,dintr-o perspectiva eminamente stiintifica, si controversata dilemaa existentei extraterestrilor: la intrebarea Suntem singuri in Univers? o mare parte aoamenilor de stiinta raspund "Nu!". Cu toate acestea, profesorulHawking sustine ca intalnirea cu o civilizatie extraterestra arputea fi dezastruoasa pentru omenire (precum a fost descoperireaAmericii de catre Columb).Am descoperit, mai apoi, ca in lumina celor mai recente teoriistiintifice, ceea ce socoteam a fi incredibil ar putea devenirealitate: am putea, cel putin la nivel teoretic, sa calatorim inspatiu-timp, "pacalind" legile cunoscute ale fizicii. Cu toateacestea, calatoria in timp este un miracol periculos, comportand numeroaseriscuri.

Maratonul Descopera Misterele Universului s-a incheiatcu un Top 10 al celor mai mari enigme aleUniversului, din care am aflat ca din vremea luiEinstein pana in prezent, cel mai frumos vis al fizicienilor estedescoperirea unei teorii ultime, o teorie a teoriilor, care sa leexplice pe toate celelalte: despre care, unii spun ca "in momentulin care va fi gasita, vom intelege cum functioneaza Dumnezeu".

Pe tot parcursul maratonului, DESCOPERA.ro impreuna cu DiscoveryRomania, a organizat un concurs prin care si-a invitat cititorii sadezbata fascinantele dileme pe care articolele noastre le-aridicat. Le multumim frumos tuturor celor care au comentat.Misiunea juriului de a alege cele mai interesante 5 comentarii afost una extrem de dificila; insa, cum regulile oricarui concus nupot fi schimbate din mers, in cele din urma a trebuit sa alegem.Castigatorii celor 5 lunete astronomice Skywatcher pot figasiti aici.

Pentru castigatori, dar si pentru toti cei pasionati deastronomie care doresc sa isi cumpere primul telescop, am facut unscurt tutorial video:

*

Daca ti-a placut maratonul nostru, nu uita saurmaresti, pe DiscoveryScience, cele 2 seriale de exceptiededicate misterelor Universului:*

"Universul vazut de Stephen Hawking" aavut premiera: sambata, 2 octombrie, la ora 21.00, pe DiscoveryChannel, iar ca restul episoadelor vor fi difuzate pe DiscoveryScience, in fiecare duminica, incepand cu 10 octombrie, de la ora21.10. "Universul văzut de Stephen Hawking" ne solicităimaginaţia până la limita universului cunoscut. Cel mai celebru omde ştiinţă încă în viaţă explorează splendoarea şi măreţia stelelorşi planetelor, galaxiilor şi supernovelor care modelează şipopulează cosmosul. Primul episod, "Povestea tuturor lucrurilor",relatează cea mai controversată poveste din lume - istoriaUniversului, începând cu energia uluitoare generată de Big Bangpână la sfârşitul omenirii; in vreme ce celelalte episoadeexploreaza ipoteza existentei extraterestrilor si controversatateorie a calatoriei in timp.

*

"Morgan Freeman si spatiul cosmic" aavut premiera luni, 4 octombrie, la ora 21.10, pe DiscoveyScience. Actor premiat cu Oscar şi pasionat deinvestigarea spaţiului cosmic, Morgan Freeman este producătorulexecutiv, prezentatorul şi naratorul acestui serial care exploreazăcele mai mari mistere ale Universului din perspectiva omuluiobisnuit. De la cele mai recente realizări ale NASA şi ale unormari companii private, până la cele mai noi teorii formulate deoameni de ştiinţă şi cercetători, această serie studiază găurilenegre, colonizarea planetelor, teoria şirurilor şi multealtele.