Prima pagină D:News

2011, anul liliacului

Redactia Descopera.ro | 10.06.2010 | ● Vizualizări: 117
2011, anul liliacului     liliac, ONU, specie, conservare + zoom
Galerie foto (1)

ONU a hotarat ca anul viitor va fi “Anul liliacului”, unul dintre mamiferele cele mai persecutate de pe planeta, din cauza unor mituri false.

In realitate, liliecii sunt complet inofensivi si nici nu sunt purtatori de boli; ba chiar, mari "killeri" de insecte, joaca un rol-cheie in agricultura. De altfel, in padurile tropicale, de ei depinde raspandirea semintelor si polenizarea culturilor de fructe. Nu-i astfel de mirare ca liliecii au devenit protagonistii unei campanii de informare, protejare si studiu, organizata de Conventia ONU pentru conservarea speciilor migratorii ale animelor salbatice (CMS) si de Acordul pentru conservarea populatiilor de lilieci europeni (Eurobats).

In intreaga lume exista circa 1.100 de specii de liliac, din care circa jumatate risca extinctia, nu doar cele trei specii ce se hranesc cu sangele animalelor domestice. "Comparati cu animale precum tigrii si elefantii, liliecii primesc foarte putina atentie pozitiva desi sunt niste mamifere fascinante si joaca un rol indispensabil in conservarea mediului", a declarat Andreas Streit, secretarul executiv al Eurobat.

Sursa: La Stampa

Tag-uri: liliac | ONU | specie | conservare