Prima pagină D:News

Zgomotul de la locul de munca afecteaza sanatatea inimii

Redactia Descopera.ro | 10.07.2010 | ● Vizualizări: 307
Zgomotul de la locul de munca afecteaza sanatatea inimii     medicina, sanatate, zgomot, inima, cardiac + zoom
Galerie foto (1)

Cei care lucreaza in spatii cu un nivel ridicat de zgomot prezinta, dupa numai un an si jumatate, un risc crescut de aparitie a unei boli cardiace, arata un studiu nord-american.

Un cercetator de la Universitatea din Columbia Britanica, Canada, a analizat datele unui studiu la care au participat, intre anii 1999-2004, peste 6.000 de cetateni americani si a constatat ca exista o corelatie semnficativa intre intensitatea zgomotului de la locul de munca si riscul imbolnavirii de inima.

Majoritatea participantilor la studiu erau barbati in varsta de peste 40, al caror stil de viata avea si alte caracteristici ce ii predispuneau la aparitia problemelor cardiace (surplus ponderal, fumat).

Totusi, chiar dupa eliminarea influentelor acestor factori, a rezultat ca un mediu de lucru zgomotos e un factor de risc in sine: cei care lucrasera in astfel de medii timp de cel [utin un an si jumatate prezentau un risc de 2-3 ori mai mare de a avea un atac de inima sau dureri puternice in regiunea toracelui, produse de afectiuni cardiovasculare.

Un mediu zgomotos a fost considerat acela in care subiectii trebuiau sa ridice vocea pentru a putea conversa cu colegii.

Unii cercetatori considera ca zgomotul puternic determina cresterea nivelului hormonilor de stres, ceea ce, pe termen lung, duce la imbolnavirea aparatului cardiovascular.

Sursa: FOXNews

Tag-uri: medicina | sanatate | zgomot | inima | cardiac