Prima pagină D:News

Arctica se încălzeşte într-un ritm fără precedent

Redactia Descopera.ro | 10.24.2010 | ● Vizualizări: 181
Arctica se încălzeşte într-un ritm fără precedent     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Arctica se încălzeşte, în continuare, într-un ritm fără precedent, afectând populaţiile şi ecosistemele, dar şi regimul climateric în zonele cele mai populate din emisfera nordică, potrivit raportului anual al administraţiei americane asupra acestui subiect.

Groenlanda înregistrează temperaturi-record, dar şi topirea gheţii şi diminuarea masei banchizei, conchide o echipă internaţională de 69 de cercetători, în acest raport anual, intitulat "Arctic Report Card". Gheaţa prezentă în timpul anotimpului cald continuă să se reducă. Vara trecută s-a înregistrat al treilea cel mai redus nivel al suprafeţei acesteia, de la începutul observaţiilor prin satelit, în 1979. Recordul de contracţie a gheţii a fost înregistrat în 2007, urmat de nivelul înregistrat în 2008.

Grosimea gheţii plutitoare se subţiază tot mai mult, iar durata acoperirii cu zăpadă a Arcticii, în acest an, a fost cea mai scurtă înregistrată în ultimii 44 de ani, de când se fac aceste înregistrări. Climatologii au observat, totodată, semne potrivit cărora efectele încălzirii aerului în atmosfera arctică, toamna, contribuie la schimbări ale circulaţiei atmosferice în Arctica, dar şi la latitudini medii în emisfera de nord.

Sursa