Prima pagină D:News

Satelitii Chinei ameninta suprematia lui Google Earth

Redactia Descopera.ro | 10.25.2010 | ● Vizualizări: 303
Satelitii Chinei ameninta suprematia lui Google Earth     no tags + zoom
Galerie foto (2)

China si-a lansat, joi, 21 octombrie, propriul serviciu public online de cartografiere prin satelit, ce va rivaliza cu deja celebrul Google Earth.

Compania Google si China sunt intr-un oarecare conflict inca de anul trecut, atunci cand un serios atac informatic lansat de pe teritoriul chinez asupra serverelor colosului american i-a determinat pe sefii Google sa isi retraga serviciul din tara asiatica.

Momentan, pentru teritoriile din afara Chinei, aplicatia "Map World", cum se numeste noul serviciu de imagini prin satelit, ofera doar fotografii de la mare altitudine, obiectivele din interiorul tarii fiind singurele care pot fi observate la nivel de alee.Google nu a aplicat pentru o licenta de cartografiere online in China, dar serviciul de imagini prin satelit al companiei este accesibil de pe computerele de aici. Conform regulilor emise in luna mai de Biroul pentru Monitorizare si Cartografiere, acele companii care ofera online harti si servicii de localizare trebuie sa aplice pentru o licenta. Ca sa faca acest lucru, firmele trebuie sa isi pastreze stocate datele cartografice in servere de pe teritoriul tarii monitorizate. In acest moment, Google nu detine servere in China.

Dar aceasta nu este singura incompatibilitate intre cele doua entitati. Pagina de video-sharing a companiei Google, YouTube, si serviciul foto Picasa sunt ambele blocate pe teritoriul chinez, chiar aplicatia Google docs fiind uneori accesata cu dificultate. Iar mai nou, cautarile pe Internet efectuate in China ii directioneaza pe utilizatori catre motoarele de cautare nationale, stabilite in Hong Kong.

Intr-o buna masura, cartografierea in China este supusa restrictiilor de secretizare nationala, acest lucru ridicand probleme atat pentru companiile miniere, cat. chiar si cataratorii pe munte si excursionisti. Serviciul "Map World" poate fi accesat de la adresa de Internet www.tianditu.cn.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: