Prima pagină D:News

Stramosul superdinozaurilor a fost identificat

Redactia Descopera.ro | 11.01.2010 | ● Vizualizări: 168
Stramosul superdinozaurilor a fost identificat     no tags + zoom
Galerie foto (2)

O echipa internationala de paleontologi a scos la lumina, in sudul Chinei, scheletul complet al unui dinozaur necunoscut pana in prezent, o veritabila veriga lipsa catre cei mai mari dinozauri care au trait vreodata pe Terra, sauropozii. Scheletul lung de aproximativ 10 metri ii va ajuta pe cercetatori sa inteleaga modul in care aceste vietati au evoluat in gigantii care depaseasu 34 de metri lungime si 40 de tone greutate.

Yizhousaurus, asa cum a fost botezata noua specie, prezinta trasaturi arhaice ale uriasilor sauropozi, asa cum o arata inceputul unui gat lung si dintii specializati in masticarea vegetatiei. Fosila are o varsta de circa 200 de milioane de ani si a fost descoperita in provincia Yunnan, un veritabil rai pentru cautatorii de fosile dinozauriene.

"Evolutia dinozaurilor este un adevarat puzzle pentru oamenii de stiinta, iar noi incercam sa il completam, piesa cu piesa", declara Sankar Chatterjee, unul dintre paleontologii implicati in proiect. "Yizhousaurus este ceea ce se poate numi o veriga lipsa, iar prin el vom putea intelege cum au evoluat dinozaurii din clasa sauropodelor".Alaturi de fosila completa a acestui dinozaurian primitiv, cercetatorii au identificat ramasitele altor sase dinozauri, toti inruditi cu sauropodele.

"Toata lumea iubeste sauropodele, mai ales ca au fost cele mai mari animale care au trait vreodata. Nu numai cercetatorii, dar si publicul este curios sa afle cum au ajuns acestia la dimensiuni de-a dreptul colosale si cum au ajuns sa se hraneasca exclusiv cu plante. Un specimen ca Yizhousaurus ne va ajuta sa raspundem acestor intrebari", adauga si Randall Irmis, specialist in cadrul Muzeului National de Istorie Naturala din Utah.

Sursa: DailyMail