Prima pagină D:News

Salvare spectaculoasă: Povestea minerilor din Chile

Redactia Descopera.ro | 11.04.2010 | ● Vizualizări: 590
Salvare spectaculoasă: Povestea minerilor din Chile     chile, mineri, salvare spectaculoasa, discovery channel + zoom
Galerie foto (2)

Salvare spectaculoasă: Povestea minerilor din Chile este o noua emisiune marca Discovery Channel care oferă în exclusivitate imagini din timpul operaţiunii care i-a readus la suprafaţă pe cei 33 mineri rămaşi blocaţi în subteran. Programul va avea premiera sâmbătă, 20 noiembrie, la ora 21.00.

În după-amiaza zilei de 5 august 2010, mina de cupru şi aur din San José, situată la 45 km distanţă de Copiapó, în nordul Chile, s-a surpat, blocând în subteran 33 mineri. Astfel a început o odisee de 70 zile care avea să devină una dintre cele mai dramatice poveşti din lume despre salvare şi supravieţuire. Folosind programe de grafică 3D, materiale filmate în exclusivitate şi mărturiile needitate ale rudelor minerilor, ca şi ale altor participanţi din această miraculoasă misiune de salvare, producţia originală Discovery Channel Salvare Spectaculoasă: Povestea minerilor din Chile explorează în detaliu inovaţiile ştiinţifice şi tehnologice care au făcut posibil acest efort extraordinar. Documentarul va fi difuzat pe Discovery Channel în România sâmbătă, 20 noiembrie, la ora 21.00.

Salvarea celor 33 mineri a reprezentat un efort fără precedent şi o dramă umană intensă, care a ţinut oamenii din toată lumea cu sufletul la gură, timp de mai bine de două luni. Din momentul când s-a aflat vestea despre surparea minei, autorităţile, echipele de salvare, inginerii şi tehnicienii implicaţi s-au confruntat cu dificultăţi inimaginabile şi au găsit soluţii extrem de ingenioase pentru a-i recupera în viaţă pe cei blocaţi în subteran. Primul lucru a fost identificarea cu precizie a refugiului aflat la 760 metri sub pământ, unde se credea că s-ar fi adăpostit minerii. După eforturi minuţioase de sondare, lucrătorii au confirmat pe 22 august că minerii erau încă în viaţă. După aceea, echipa de salvare a fost nevoită să conceapă strategii ingenioase şi inovatoare de comunicare, foraj şi extracţie, pentru a putea derula această operaţiune de salvare la scară mare. Între timp, echipele medicale au făcut eforturi pentru a menţine sănătatea fizică şi psihică a minerilor.

Având acces în exclusivitate în zona de lucru din jurul celor trei uriaşe utilaje de foraj folosite în cadrul operaţiunii (Planurile A, B şi C, derulate de utilajele de foraj Strata 950, T-30 şi respectiv RIG-421) şi în "camera de control" alias centrul de comandă al misiunii, Salvare spectaculoasă : Povestea minerilor din Chile oferă o prezentare în timp real a inginerilor, medicilor, psihologilor şi altor profesionişti care s-au implicat, evaluând soluţii alternative pentru rezolvarea problemelor complexe ridicate de această misiune. Programul se bazează pe declaraţiile lor şi pe imagini needitate, pentru a explica modul în care ştiinţa şi tehnologia au reuşit să depăşească multitudinea de obstacole cu care s-a confruntat această misiune de salvare.

Salvare spectaculoasă : Povestea minerilor din Chile prezintă îndeaproape drama suferită în egală măsură de victime şi de salvatorii lor. Imaginile filmate în exclusivitate permit publicului să devină martorul tuturor emoţiilor trăite de ingineri, personalul de salvare, oficialităţi, medici şi rude ale minerilor, pe tot parcursul acestei chinuitoare experienţe, până în momentul când minerii s-au reîntâlnit cu cei dragi.

În final, documentarul prezintă în exclusivitate interviuri cu principalii protagonişti ai misiunii de salvare, printre care: André Sougarret, inginerul-şef; Michael Duncan, specialist NASA - a oferit consultanţă echipei medicale care s-a îngrijit de sănătatea minerilor pe durata captivităţii în subteran- şi Laurence Golborne, Ministrul Minelor din Chile.