Vrei sa auzi cum “canta” o stea?

08 11. 2010, 13:37

Utilizand date furnizate de telescopul Kepler al NASA si masurand schimbarile in lumina produsa de indepartatul corp ceresc, oamenii de stiinta de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, si de la Agentia Spatiala Americana au constatat ca acesta vibreaza asemeni unui urias instrument muzical.

Vibratiile sunt produse de asa-numitele cutremure stelare, ale caror unde de soc se deplaseaza dinspre nucleu spre suprafata stelei.

Folosind o tehnica numita astroseimologie, cercetatorii au putut detecta aceste vibratii si au reconstituit sunetul produs de stea.

Asculta aici cum "canta" steaua Gemma.

http://www.telegraph.co.uk/telegraph/template/utils/ooyala/telegraph_player.swf

Frecventa cu care vibreaza stelele depinde de dimensiunile lor - cele mai mari vibreaza cu o frecventa mai joasa, ca si cum ar scoate un sunet mai grav -, astfel incat masurarea frecventei permite specialistilor sa calculeze marimea stelei; tot pe baza analizei vibratiilor, se pot obtine date despre structura stelei si alte informatii.

Steaua in cauza, numita KIC 11026764 - cu numele de "alint" Gemma - are un "miez" alcatuit predominant din heliu, inconjurat de un strat de hidrogen in care au loc reactii de fuziune nucleara. Gemma are varsta de aproximativ 5,94 miliarde de ani - cu cca. un miliard de ani mai "batrana" decat Soarele nostru.

Sursa: Telegraph Science