Prima pagină D:News

Robotul, cel mai bun prieten al omului varstnic?

Redactia Descopera.ro | 11.08.2010 | ● Vizualizări: 150
Robotul, cel mai bun prieten al omului varstnic?     robotica, varstnic, robot, ingrijire, sanatate + zoom
Galerie foto (1)

In incercarea de a rezolva problemele determinate de imbatranirea accelerata a populatiei Marii Britanii, oamenii de stiinta de la doua universitati engleze dezvolta roboti capabili sa contribuie la ingrijirea persoanelor varstnice.

Numarul britanicilor in varsta de peste 85 de ani este dublu, in prezent, fata de cel de acum 25 de ani, iar ingrijirile necesare acestor persoane apasa greu asupra bugetului.

O solutie mai eficienta ar putea-o constitui prezenta unor ajutoare "automate", reprezentate de roboti capabili sa preia o parte din indatoririle personalului de ingrijire.

Specialistii in robotica de la Universitatea din Bristol si Universitatea de Vest din Anglia lucreaza la proiecte menite sa ii ajute pe oamenii in varsta sa-si duca viata independent, in propriile lor locuinte, pentru cat mai mult timp, mai degraba decat sa recurga la internarea intr-un camin de batrani.Unul dintre dispozitivele dezvoltate de ei se numeste Mobiserv si este destinat sa ajute trimitand, de pilda, comenzile pentru cumparaturi sau reamintind pensionarilor sa isi ia medicamentele.
Un alt automat realizeaza o sarcina specifica - ii ajuta pe varstnicii care au suferit un accident cerebral vascular sa-si recapete puterea in mana atinsa de paralizie.

In fine, un alt robot, cu aspect umanoid si o fata expresiva, este destinat sa le fie de ajutor "pacientilor" sai si din punct de vedere emotional.

Totusi, dupa parerea multor specialisti, utilizarea acestor dispozitive, desi eficienta pentru anumite sarcini specifice, va fi limitata; ele nu vor putea inlocui contactul uman, socializarea, legaturile de familie, mai ales ca acestea sunt, in mare masura, dependente de contextul cultural, de pilda apartenenta etnica a persoanelor.

Sursa: BBC

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI