Prima pagină D:News

Manastire budista veche de 2.600 de ani descoperita intr-o mina din Afganistan

Redactia Descopera.ro | 11.15.2010 | ● Vizualizări: 79
Manastire budista veche de 2.600 de ani descoperita intr-o mina din Afganistan     manastire, buda, mina, cupru, afganistan, arheologie, companie miniera + zoom
Galerie foto (3)

China Metallurgical Group Corp. Sau MCC, o companie miniera chineza a anuntat descoperirea unei stravechi manastiri budiste, datand din secolul VII i.Hr., pe situl a ceea ce se vrea cea a doua mare mina din cupru din lume. Din nefericire, manastirea si altarele cunoscute sub numele de „stupas” vor fi distruse in urma lucrarilor miniere, compania incercand sa salveze tot ceea ce mai poate fi salvat pana la inceperea operiatiunilor.

"Nimeni nu vrea ca manastirea sa aiba soarta statuilor lui Buda din Bamiyan, celebrele statui inalte de pana la 54 de metri care au fost dinamitate in anul 2001 de catre talibanii care le vedeau un simbol al paganismului. Lucrarile miniere ar fi trebuit sa inceapa la sfarsitul anului 2011 dar, in colaborare cu guvernul de la Kabul, am acordat o perioada de trei ani pentru prezervarea acestui monument uluitor", declara purtatorul de cuvant al MCC.Arheologii sustin insa ca situl este atat de mare incat ar fi nevoie de minim 10 ani pentru prezervarea frescelor, statuilor lui Buda si a tuturor artefactelor prezente in aceasta manastire. Trei ani sunt de ajuns numai pentru documentarea si inregistrarea lor, dupa cum declara Laura Tedesco, unul dintre specialistii ambasadei Marii Britanii din Afganistan.Zacamantula de cupru inca neexploatat este unul dintre cele mai mari din lume si se afla chiar sub manastirea cu pricina. Estimarile specialistilor indica faptul ca valoarea celor aproximativ 5,52 de milioane de tone de cupru se ridica la mai multe zeci de miliarde de dolari la pretul de azi, un veritabil sprijin pentru economia afgana. Mai mult, situl arheologic este situat la aproximativ 30 de kilometri de Kabul, intr-o zona considerata de mare risc. In luna iulie, doi soldati americani au fost rapiti si ucisi de insurgentii pakistanezi in aceasta zona, in prezent situl fiind aparat de circa 1.500 de membri ai politiei afgane.

Sursa: DailyMail